dissabte, 31 de maig del 2008

Eskerrik asko Lehendakari

Professo una admiració especial per Juan José Ibarretxe. En part, perquè la seva figura encarna tot allò que, en l'actualitat, manca als nostres dirigents. Densitat de fons i pulcritud en les formes; seny i rauxa en la mesura justa; un model de nació i la capacitat estratègica d’articular-lo; aptitud i rigor; l'honestetat com a premisa fonamental i fins l'extrem del sacrifici com a prova inequívoca del compromís amb uns valors, amb una nació.
Amb el projecte de consulta popular, el Lehendakari planteja un escac a tots aquells qui s'entesten a perpetuar el conflicte basc. Una jugada mestra que, a mig termini, pot derivar en un mat definitiu, en el final d'una partida macabra que, ara per ara, enfronta dos bàndols clars: a una costat del tauler, aquells qui defensen el pur exercici de la llibertat. A l'altre, terroristes i gran part de l'establishment espanyol, colze a colze en una simbiosi maquiavèl·lica que es nodreix d'intolerància i d'aversió mútua.
Però la transcendència del pla Ibarretxe supera l’àmbit concret d’Euskal Herria. A la pràctica, la via que traça la convocatòria d’un plebisicit d’aquesta magnitud topa de ple amb els pilars de l’ordre constitucional vigent. L’aluminosi democràtica dels fonaments de l’estat i la presumible intensitat de l’impacte faran, sens dubte, trontollar l’enteresa d’Espanya fins al punt d’haver de reformular de bell nou les relacions entre les mal anomenades comunitats històriques i Madrid. L’oportunitat és magnífica, aprofitem-la doncs.