divendres, 29 d’octubre del 2010

All i aigua

La condemno, és clar. I tanmateix em sembla una mesura del tot comprensible. No sé a què ve tant de rebombori. Sobta que interlocutòries com aquesta encara ens treguin de polleguera. Que el TSJC hagi suspès cautelarment els reglaments d'ús lingüistic de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Lleida és, fet i fet, natural. Espanya raona en clau imperial, castellana. La seva essència és plana, expansiva i, sobretot, monocromàtica. Ho prova el fet que qualsevol intent perifèric d'acolorir-la l'irrita. I quan la cosa va de llengua, aleshores el prurit se'ls accentua als espanyols. Urticària. L'artifici de la cooficialitat lingüística sempre els ha cogut de mala manera. Amb tot, té sentit que els aparells de l'estat intervinguin per garantir la igualtat d'ús i de tracte de les llengües cooficials. El que ja no en té és que els mateixos ressorts judicials actuin únicament quan la balança desafavoreix el castellà.
Deixem-nos de subterfugis, d'alquímies retòriques i diguem-ho clar: el llòbrec Fernando Caja, en això, no l'erra. Gaire consitucionals, aquests usos, segurament no ho són. Com tal vegada tampoc no ho és el nostre model d'immersió lingüística a l'ensenyament. Bé, i què? Que no ho siguin no els resta legitimitat. Vet aquí. Fer prevaler el català en les institucions públiques, el fet que la llengua catalana sigui la vehicular a les escoles, tot plegat al capdavall, respon a una obligada acció de desobediència. Pura i benaurada desobediència civil. Vivim en un país ocupat (ocupat en el sentit que tan desafectadament i crua exposa l'Enric Vila) i mentre aquesta circumstància es perllongui no ens queda altra que desobeir. Ja poden dir missa.
Volem pel català un estatus preferent? Això rai: redactem una constitució, creem un estat. Fins llavors / Hasta entonces, ajo y agua / all i aigua.

2 comentaris:

Efrem ha dit...

Incorrecció política al poder, i com ve dius, ja poden dir missa! Al final hem d'acceptar que això és una guerra ideològica i que cadascú s'agafa allà on pot.

Jordi ha dit...

Ben tornat!!