dijous, 2 de desembre del 2010

Pispes

Som, en essència, tot allò que amb els anys hem menllevat als altres. Espiritualment, entengui's. Contradint la dita, abans que el que mengem, som el que pispem. Tenim l'ànima cleptòmana i ja des de l'inici, de menuts, furtem amb la mateixa naturalitat que xumem: sense gaire miraments, per instint. Un gest, una expressió del pare, de la mare, la forma en què la senyoreta del parvulari traça el número dos, un deix del nostre heroi televisiu. Amb el pas del temps, assegurades les necessitats bàsiques, refinem la tècnica i eixamplem el radi d'acció. Enlloc de per sobreviure, robem per enriquir-nos. I és així que deixem de banda les estravades de bossa, el carrer, i ens posem el guant blanc. Xalets, bancs, museus. Ja no es tracta tant de pispar a tort i a dret sinó d'escollir bé els cops, les víctimes. Què i, sobretot, a qui. Es tracta d'anar robant selectivament, d'apropiar-se de les pertinences més valuoses i de lluir-les amb total dignitat, de sentir-les pròpies. Som totes les joies que ens hem endut i, fins a cert punt, per definir-nos amb exactitud basta fer inventari del nostre botí. Ara, mentre escric, em miro el meu de cua d'ull. Cap fortuna. En això, indiscutiblement, hauria de ser més cobdiciós.

4 comentaris:

Noctas ha dit...

Sempre tan encertat. No se m'havia acudit mai. Però és evident que és així. Som lladres de guant blanc, company, i ens agraden les pelis on els lladres roben sense fer mal:) Per cert, aquest post el podriem traslladar a un conte. Com un nen configura la seva ànima a base de manllevar expressions, paraules, caràcters aliens i com va configurant així la seva personalitat! saludus

Efrem ha dit...

I quan algú ens roba allò que tant ens ha costat de robar a nosaltres, ens emprenyem! Hahaha Bé, emprenyar-se perquè et copiin és el que fa la gent que encara no ha arribat a la majoria d'edat mental. Que et robin és un motiu d'orgull, vol dir que no estamos tan mal, hombre!

Jaume ha dit...

més que lladres de guant blanc som admiradors de Robin Hood.

contacte ha dit...

Molt d'acord Jaume. De fet, vaig estar a punt d'afegir Robin Hood al text. Finalment, no vaig saber-lo encaixar de forma adient. Som Robin Hoods de nosaltres mateixos, sí.
Gràcies.